Не залагайте капани срещу крадци, ще ви осъдят

Минирането на имот не е неизбежна самоотбрана, дори да са ви обирали до шушка много пъти

kliucharite na povikvane vlqzoha v bandite na domovite kradci 96213

 

Дори да ви е дошло до гуша от крадци, които многократно обират дома или вилата ви, в никакъв случай не залагайте капани, които да се задействат във ваше отсъствие. Това съветват адвокати, защитавали в съда обрани хора, опитали се да предпазят жилищата си чрез ток по оградата, самоделки или други методи. Ако така нараните крадеца, ще ви осъдят, макар и условно, и ще се простите с чистото си съдебно минало

Точно такава съдба сполетя добилият печална известност пенсиониран учител по физика Никола Похлупков. Той беше минирал вилата си в Оряхово и взрива откъсна ръката на циганката Мария Мицова през пролетта на 2001 г., когато тя влезе в имота му да краде. Освен че получи две условни присъди, Похлупков трябваше да плати и 2000 лв. обезщетение на Мицова за тежка телесна повреда. Миналата година Върховният касационен съд го призна за виновен и му лепна 1 г. условно. След това и още 4 месеца условно, защото незаконно е притежавал барут, капси и патрони, които полицията откри в столичния му апартамент. Защо Темида реши, че е виновен пенсионерът, който се опита само да опази скромната си собственост от многобройните ромски набези? Съдът не прие аргумента на Похлупков, че е действал при неизбежна отбрана. Проникването в имота му не е нападение според магистратите. Извършеното от пострадалата не било поставило в опасност живота или здравето на пенсионера. Така осъден, обезверен и безпаричен Похлупков се отърва от имота си в Оряхово и сега теши дните си в столичния комплекс "Люлин". Делото срещу крадлата Мицова за влизане с взлом във вилата му пък бе прекратено, защото бе доказано, че взривът откъснал лявата й ръка още при опита й да прескочи в двора. Мицова не е влязла в къщата, така че нямало как да обере пенсионера. В този случай има престъпление, но крадецът е жертва, отсече съдът.

Не така обаче стои въпросът с убийството на 27-годишния автокрадец Явор Илиев от бизнесмена Еди Минасян на 27 октомври 1997 г. Президентът на "Интерфорум Ко" Минасян спрял мерцедеса си към 19,30 ч пред дома си на столичната ул. "Симеоновско шосе", за да отвори гаража. Двама маскирани го нападнали в гръб, като единият го ударил с дръжката на пистолета си. Минасян обаче не загубил самообладание и стрелял със собствения си "Браунинг" към младежите, които се опитали да се скрият в паркирана наблизо жигула. Тогава видял, че в колата му се е настанил третият похитител и се опитва да я подкара. Минасян изпразнил пълнителя по отдалечаващия се мерцедес. Явор, който се оказал в него, паднал покосен от два куршума, произведени от собственика при самоотбрана. Съвестта ми е чиста, заяви Минасян пред съда. Какво щеше да стане с мен, ако бяха ме цапардосали в главата, така че да съм в кома, или ако ме бяха убили? Щях да съм като всички останали глупаци, които носят оръжие, но не го употребяват, изтъкна бизнесменът. На 24 октомври 2000 г. той бе оправдан изцяло за убийството на Явор. Съдът намери, че е действал при неизбежна отбрана, при условие на извършване на престъпление срещу него и неговата собственост. Случаите "Похлупков" и "Минасян" са христоматийни за правосъдието ни, твърдят адвокати. Те учат гражданите как да действат в случаи, когато животът или собствеността им са застрашени. Боравенето с разрешеното оръжие е крайност, до която се прибягва само в ситуации, когато животът ви е застрашен. Домът си можете да опазите от крадци, само ако сте в къщи по време на набега и ви стиска да извадите пистолета

. Аналогични случаи На 23 януари м.г. бившият военен Васил Господинов стрелял по банда апаши с ловна пушка, за да защити имота си в местността Девичково край Сливен. Сачмите ранили смъртоносно 16-годишния Георги Симеонов - Мурко. Господинов се опитал да изгори трупа на момчето. Ограбиха вилата ми пет пъти, заяви пишман убиецът, който чака присъдата си. При последната кражба преди инцидента му задигнали останалите във вилата легла и чаршафи. Арендаторът от горнооряховското с. Паисий Георги Димитров пък застреля 23-годишния ром Апостол Апостолов на 17 февруари, за да предпази стопанството си от кражба. Димитров заловил двама от апашите и ги заключил в една от постройките. Той застрелял в сърцето със законния си пистолет Апостолов, който опитал да избяга. Димитров също чака решението на Темида.

Кметът на сливенското с. Селиминово, бившият рейнджър Янко Янков, залови и обезвреди с голи ръце шестима крадци на 2 март. Те се опитали да срежат тръбопровода на селото, за да продадат тръбите на Вторични суровини. Случаят се разследва.

Полицията често е безсилна Трудно можете да разчитате на полицията да ви помогне, ако констатирате, че вилата ви е обрана, особено ако е далеч от мястото, където живеете. От повечето РПУ в страната с основание се оплакват, че нямат бензин, за да обикалят по окрадените вили. Когато полицията пристигне на местопрестъплението и констатира, че сте обрани до шушка, ще снеме отпечатъци от неизвестния извършител. Разследването ще е срещу неизвестен крадец, въпреки че във всяко РПУ знаят контингента си. Обирджията може да бъде разкрит, ако го заловят на друго местопрестъпление и го принудят да признае за още свои прегрешения. Тогава ще образуват дело и по вашата жалба, но откраднатата покъщнина трудно ще ви се възстанови.

Източник: novinar.bg