Дълговете на БДЖ изяли парите за ремонт на влакове

БДЖ е погасила над 400 млн. лв. дългове и има 1.3 млн. лева печалба, похвали се вчера директорът Владимир Владимиров.

БДЖ

В момента държавният холдинг има да плаща към 455 млн. лева, докато през 2009 г. борчовете му са били 800 млн. лева. Оказва се обаче, че заради приоритетното издължаване към кредитори БДЖ няма пари за най-важното - ремонти на наличната и инвестиции в нова техника. Точно затова авариите, закъсненията, промените в разписанията и разреждането на влакове са ежедневие - особено за пътническите превози.

В момента действа временно разписание с промени на 11 пътнически линии, които се наложиха заради излизането на стари локомотиви от строя. "След ремонт старите 40-50-годишни влакове веднага дават дефект, необходима ни е инвестиция, ако искаме да имаме модерна железница", обясни вчера Владимиров по БНТ. Оказа се обаче, че и с по-новите машини има проблеми. От БДЖ съобщиха пред "Сега", че 10 от новите 50 мотриси "Дезиро" не са в движение - пет са претърпели катастрофи, а други 5 не работят заради различни технически "откази". Вчера Владимиров дори заяви, че 3 от мотрисите били "тотална щета". 

За ремонта на част от тези мотриси предстои обявяване на обществена поръчка. "Една от причините за създадената ситуация е прекратеният през 2008 г. договор за поддръжка, от тогава тези мотрисни влакове се поддържат със собствен ресурс", обясниха още от БДЖ.

За да спаси БДЖ от технически "фалит", правителството реши да му влее мощна финансова инжекция от 600 млн. лева. Сумата трябва да дойде от отдаването на летище София на концесия. Според шефа на жп холдинга е реалистично парите да постъпят догодина. С помощта БДЖ трябва да ускори погасяването на задълженията и да купи нови влакове.

Източник: в. Сега