Изкуствен интелект спаси човешки живот

Суперкомпютърът на IBM Watson успя да постави правилна диагноза и да препоръча подходящо лечение на жена с рядка форма на левкемия

b iStock 000041172522Small fabfa39b48

Суперкомпютърът на IBM Watson е правил какво ли не от печелене на различни игри до готвене на екзотични ястия, но супермашината, притежател на изкуствен интелект, постигна най-големия си успех, като спаси човешки живот, пише Engadget.

Лекари от университета в Токио са се допитали до Watson за 60-годишна жена с диагноза левкемия. Тя била на лечение в продължение на няколко месеца, но то не давало очаквания ефект. За 10 минути Watson сравнява генетичните данни на жената с тези от 20 милиона научни изследвания за ракови заболявания и поставя нова диагноза – отново левкемия, но много рядка нейна форма. 

Изкуственият интелект дори препоръчва лечение. Лекарите го прилагат и няколко седмици по-късно жената вече се подобрява, съобщава изданието. От токийския университет, съобщават, че Watson е диагностицирал и друг техен пациент с изключително рядка форма на левкемия.

Тези случаи показват колко полезни могат да са технологиите в сферата на здравеопазването. Те ще спестят необходимостта лекарите да ровят в различни проучвания часове и дни наред, докато открият, каквото им е необходимо. В същото време скоро едва ли ще станем свидетели на редовно използване на такъв тип машини в болниците. А и те не биха могли да са от полза, ако няма налична база данни за сравнение, отбелязва още Engadget.

Източник: economy.bg