Великобритания въведе „данък захар“ за безалкохолните напитки

Приходите от налога ще се използват за програми за борба със затлъстяването

napidki180208

Във Великобритания бе дадено началото на нова стратегия, която има за цел да се справи със затлъстяването при децата, като облага с допълнителна такса компаниите, които продават безалкохолни напитки с добавена захар.

Приходите от новия данък ще се влагат в държавни програми, които да насърчават физическата активност и балансираното хранене на децата в училище, съобщава „Ройтерс“.

По данни на правителството близо една трета от децата на възраст 2-15 години вече страдат от затлъстяване. Затова кабинетът призова компаниите да намалят рязко захарта, която използват в своите напитки.

Финансовият министър Джеймс Елисън заяви, че затлъстяването е заплаха и за здравето и за икономиката на страната, тъй като струва на английската здравната каса милиарди лири всяка година.

С въвеждането на „данък захар“ Великобритания се присъединява към Белгия, Франция, Унгария и Мексико. Във всички тези страни съществува подобен данък под някаква форма за напитките с добавена захар.

На Острова данъкът ще се налага върху напитки, които съдържат повече от 5 грама захар на 100 милилитра течност, като той ще е по-висок, ако напитките са по-сладки.

Кабинетът иска от индустрията да постигне 20% по-малко вложена захар в продуктите, като през първата година изискването е за 5% намаление.

Източник: economy.bg