Как да изберем правилния матрак?

Сънят е изключително важен за здравето и енергията ни през деня. Независимо дали успяваме да спим по 8 часа, по повече или едва събираме по 4 часа сън в денонощието, те трябва да са оптимални.

Един от най-важните фактори за качествения сън е матракът. Той е инвестиция – на пари, на време, но най-вече – в нас, защото само след качествена почивка можем да покажем най-доброто от себе си. Затова матракът трябва да се избира разумно. Но какво да гледаме, когато си избираме матрак?

Разпределението на тежестта

Тествай матрака в магазина заедно с партньора си или с приятел, за да видиш как се разпределя тежестта. Не стойте неподвижно – раздвижете се! В реална среда никой не спи неподвижно цялата нощ и ако матракът предава движенията, а партньорът ти се върти неистово нощем, това е проблем. А и няма да използвате матрака само за спане, нали?

Вземи под внимание широчината

Да, дължината определено е важна, особено, когато си висок, краката ти не бива да стърчат от леглото. Но широчината също е важна – при сън тялото ти се мести периодично и трябва да има пространство. Около 10-тина допълнителни сантиметра от двете страни обикновено са достатъчни за комфортен сън. Дай си време, докато тестваш матрака в магазина. Ако легнеш и веднага станеш, нищо няма да разбереш. Полежи си няколко минути, завърти се, почувствай контакта на тялото ти с матрака и следи за това колко комфортно се чувстваш.

Тествай го с възглавница

Тестът на матрака трябва да се доближава максимално до истинското му ползване. Разбира се, не можеш да заспиш в магазина, но можеш поне да поискаш възглавница, със сигурност в магазина имат. Можеш да донесеш и своя – дори да срещнеш странни погледи, по-важно е да се убедиш в избора на матрака си, иначе има шанс дълги години да съжаляваш за прибързаното решение. Свали си якето и обувките и си полежи на матрака и възглавницата, обърни се на страни, завърти се по гръб и се отпусни. Почувствай го.

Направи тест у дома

Много магазини предлагат опцията за тест у дома – това е най-добрият начин да разбереш дали това е твоят матрак, при това – в комфорта на дома ти. Така ще можеш да го пробваш при същите условия, в които обикновено спиш и ще премахнеш притеснението и дискомфорта от тестване навън пред непознати.